Author Topic: Multi is dead!  (Read 897 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

  • Offline lather   us

    • MTS 950 Member  ‐    88
    • **

    Offline lather

    • MTS 950 Member
    • **
    • Posts: 88
    • Country: us
    • Bike: Multistrada 950
    • Town / City: St. Francisville
    Multi is dead!
    on: October 11, 2021, 01:42:55 pm
    October 11, 2021, 01:42:55 pm
    Sunday morning I attempted to start m7 17 Multistrada to head home after a four day trip. The bike started but immediateley dies. I turned off the key then back on and the same thing. Again for the third time it started but immediately died. Now when I turn the key to on I get nothing. The dask does not ligh up at all. I took the batttery out and got a ride to an auto parts store and they tested the battery. The battery test good, had 13+ volts.

    I re-installed the bttery making sure the connectors were shiney clean but no joy. I checked all the fuses in the two boxes uner the seat and all are good. Does anybody have any ideas? Are there any other fuses to look for?

    I had to bring the bike home 425 miles in a rental truck. :003:
    We're lost but we're making great time!

  • Offline BabyD   gb

      #1

    Offline BabyD

    • MTS 950 Master
    • ****
    • Posts: 652
    • Country: gb
    • Bike: Multi 1260s
    • Town / City: Buckinghamshire
    Re: Multi is dead!
    Reply #1 on: October 12, 2021, 03:54:25 pm
    October 12, 2021, 03:54:25 pm
    This is only a guesstimate but if the bike dies immediately after starting my first thought would be a fueling issue & constant starting may have put the bike in a “safe” mode.
    If I had a second brain cell it would be so lonely......

  • Offline lather   us

    • MTS 950 Member  ‐    88
    • **
      #2

    Offline lather

    • MTS 950 Member
    • **
    • Posts: 88
    • Country: us
    • Bike: Multistrada 950
    • Town / City: St. Francisville
    Re: Multi is dead!
    Reply #2 on: October 12, 2021, 10:13:18 pm
    October 12, 2021, 10:13:18 pm
    Thanks for your thoughts. Once I got it home I started checking the connectors. When I disconnected the connector to the starter solenoid I heard a click. I reconnected and now the dash lights up as normal and the bike starts and stays running. I think I mentioned in another thread that my gear indicater is acting up when the engine is cold, showing 2nd gear when tranny is actually in neutral. I am wondering if this is related to my troubles starting.
    We're lost but we're making great time!

  • Offline Paul_Smith   ie

    • MTS 950 Member  ‐    60
    • **
      #3

    Offline Paul_Smith

    • MTS 950 Member
    • **
    • Posts: 60
    • Country: ie
    • Bike: Versys 1000
    • Town / City: Roscommon
    Re: Multi is dead!
    Reply #3 on: October 17, 2021, 09:50:32 pm
    October 17, 2021, 09:50:32 pm
    *Originally Posted by lather [+]
    ... I think I mentioned in another thread that my gear indicator is acting up when the engine is cold, showing 2nd gear when tranny is actually in neutral. I am wondering if this is related to my troubles starting.
    Possible but not probable. Neutral is just a fraction of an inch away from second gear so it is more likely a sensor just slightly out of true. Your starting issue appears to have been related to a loose connector. 

  • Offline lather   us

    • MTS 950 Member  ‐    88
    • **
      #4

    Offline lather

    • MTS 950 Member
    • **
    • Posts: 88
    • Country: us
    • Bike: Multistrada 950
    • Town / City: St. Francisville
    Re: Multi is dead!
    Reply #4 on: October 25, 2021, 02:40:41 pm
    October 25, 2021, 02:40:41 pm
    I was going to take the Multi for a ride today. It has been idle since my last post on October 12 when all seemed fine. But today I had the same no response when turning the key. No response from the dash and no sound. I removed the seat and checked the battery with a digital multimeter. At first it  showed only 6.5 volts but after I pressed the contacts harder I got 13.4. Without touching anything else I tried the key again and all was normal. At this point I am thinking I have something broken in the battery
    We're lost but we're making great time!

  • Offline Paul_Smith   ie

    • MTS 950 Member  ‐    60
    • **
      #5

    Offline Paul_Smith

    • MTS 950 Member
    • **
    • Posts: 60
    • Country: ie
    • Bike: Versys 1000
    • Town / City: Roscommon
    Re: Multi is dead!
    Reply #5 on: November 13, 2021, 03:25:14 pm
    November 13, 2021, 03:25:14 pm
    *Originally Posted by lather [+]
    ... At first it  showed only 6.5 volts but after I pressed the contacts harder I got 13.4. ...
    Quite normal for a bit of crud to build up in the contacts when the bike is left idle. If you are worried, remove, clean and reconnect the contacts. 

  • Offline lather   us

    • MTS 950 Member  ‐    88
    • **
      #6

    Offline lather

    • MTS 950 Member
    • **
    • Posts: 88
    • Country: us
    • Bike: Multistrada 950
    • Town / City: St. Francisville
    Re: Multi is dead!
    Reply #6 on: November 14, 2021, 01:07:17 pm
    November 14, 2021, 01:07:17 pm
    Cleaning the battery contacts was the first thing I tried and it had no effect.. Yesterday the problem returned: turning the key had no effect. However I kept trying the key and one the 5th try it fired up. I am now suspecting the ignition switch itself.
    We're lost but we're making great time!

  • Offline lather   us

    • MTS 950 Member  ‐    88
    • **
      #7

    Offline lather

    • MTS 950 Member
    • **
    • Posts: 88
    • Country: us
    • Bike: Multistrada 950
    • Town / City: St. Francisville
    Re: Multi is dead!
    Reply #7 on: November 15, 2021, 02:49:39 pm
    November 15, 2021, 02:49:39 pm
    Under the seat there is a row of 4 relays next to the starter relay. One of then is labeled "Key". I disconnected it and this duplicates the intermittent problem so I suspect the issue could be a malfunctioning relay. Before I resort to taking the Multi 120 miles to the dealer for service I am going to replace the relay.
    We're lost but we're making great time!

     


    rage-intracellular