Author Topic: Hard Start Issue - Anybody else experience this?  (Read 649 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

  • Offline ozn3   ph

    • MTS 950 Member  ‐    25
    • **
    • Topic Author

    Offline ozn3

    • MTS 950 Member
    • **
    • Topic Author
    • Posts: 25
    • Town / City: Manila
    • Country: ph
    Hard Start Issue - Anybody else experience this?
    on: July 14, 2022, 01:30:06 pm
    July 14, 2022, 01:30:06 pm
    Anybody else experiences this from a cold start? It's not cold where I come from so weather isn't a factor.




    After about 3-4 additional attempts to start the bike this happened:



    Bike fired up, rode it a bit, nothing out of the ordinary, idle seems fine too.

    Parked the bike, left it for about 30mins. Tried to fire it up again, and then it started as if nothing happened.




    Any idea what could be wrong? Is my battery nearing its end? Haven't had this issue except the past couple of weeks where starting has become a bit of an issue.

    Other info, I got the bike used at 14,000+ kms in April 2021. I'm already at 26,000+ kms. Previous owner doesn't know when the last time the battery was changed. Regular services/oil changes every 5,000 kms done during the time I've owned the bike.

  • Offline buzzardbilly   gb

    • MTS 950 Pro  ‐    308
    • ***
      #1

    Offline buzzardbilly

    • MTS 950 Pro
    • ***
    • Posts: 308
    • Town / City: Gloucester
    • Country: gb
    Re: Hard Start Issue - Anybody else experience this?
    Reply #1 on: July 14, 2022, 03:00:46 pm
    July 14, 2022, 03:00:46 pm
    I'm no mechanic but it sounds like battery to me. I have a 5 year old battery on my multi and it is still in good condition but I do keep it on a solar charger when not riding

    I have one of these battery packs just in case  - https://www.lextekproducts.com/BTYJC007 - its the size of a cell phone and is brilliant (see Youtube vids of it). I used it recently on a BMW RT which had a completely flat battery and it fired the bike up straight away without any hesitation (6 guys all standing around the bike at the time and said I have to get one of those)


  • Offline Conman   gb

    • MTS 950 Pro  ‐    496
    • ***
      #2

    Offline Conman

    • MTS 950 Pro
    • ***
    • Posts: 496
    • Town / City: Stockport
    • Country: gb
    Re: Hard Start Issue - Anybody else experience this?
    Reply #2 on: July 14, 2022, 05:04:24 pm
    July 14, 2022, 05:04:24 pm
    Almost certainly it's the battery especially if it's from cold. I had similar on a BMW.
    A new battery is relatively cheap and quick to change. There's nothing worse than a bad battery for making a good bike seem like an old nail.
    Anything more than two wheels is unnecessary.

  • Offline ozn3   ph

    • MTS 950 Member  ‐    25
    • **
    • Topic Author
    • #3

    Offline ozn3

    • MTS 950 Member
    • **
    • Topic Author
    • Posts: 25
    • Town / City: Manila
    • Country: ph
    Re: Hard Start Issue - Anybody else experience this?
    Reply #3 on: July 20, 2022, 08:12:16 am
    July 20, 2022, 08:12:16 am
    *Originally Posted by Conman [+]
    Almost certainly it's the battery especially if it's from cold. I had similar on a BMW.
    A new battery is relatively cheap and quick to change. There's nothing worse than a bad battery for making a good bike seem like an old nail.

    Thanks! changed the battery, so far so good. The bike cranks significantly faster now. Will just post if I encounter anything out of the ordinary.